Mesto  zabave

Kljub prostranosti Brazilije, ki je le nekaj manjša od vse Evrope, ga skorajda ni Brazilca ali tujega turista, ki ne bi vedel za  Porto Seguro. Majhno pristaniško mestece s približno 25 tisoč prebivalci je nedvomno najbolj znano zaradi zgodovine, kajti slabih 20 kilometrov stran v Cabralii so se pred pol tisočletja prvič izkrcali nekdanji zavojevalci Portugalci. Čeprav je zgodovinsko dejstvo še danes tesno prepleteno z življenjem tamkajšnjih ljudi, je prva značilnost mesta povsem drugačna. Daleč od bojevitosti je  obrnjena k zabavi, kakršno znajo speljati le vedno veseli in neverjetno odprti Brazilci.

 
 

Glavno mestno jedro se gručasto vleče ob pristanišču. Izstopajo enonadstropne hišice kolonialne arhitekture v pisanih, živih barvah, središče središča pa je Alkoholna ulica, ki zaživi zvečer, ko nasproti trgovinic in restavracij postavijo številne stojnice s spominki in mešanimi pijačami. Izbira je ogromna, cene, gledane z našimi očmi, smešno nizke. Stojnice s pijačami so lično in bogato okrašene s sadjem, da oko kar bega z enega kotička na drugega, prodajalci pa v močni konkurenci na prijazen, vabljiv in hkrati nevsiljiv način vabijo k sebi in ponujajo močne in osvežilne napitke. Dogajanje seveda ne more brez glasbe, ki  kot začimba pri hrani oplemeniti razpoloženje.

Ulični živžav začne usihati po deseti, enajsti uri zvečer. Vendar to ne pomeni, da nastopi čas za počitek. Kje pa, samo prizorišče se spremeni. Preseli se na obalo. Vzdolž 20 kilometrov peščenega obrežja do Cabralie je vrsta restavracij in lokalov, ki se malodane držijo drug drugega, in vsak večer je v enem od njih zabava. Vsi gredo tja in na obrežju Atlantskega oceana  se pleše in poje do jutranjih ur. Bučno, veselo, odprto, divje in nepozabno.

 
 

A zabavni ritem Porto Segura ni edino, kar imajo za ponuditi. Čez dan si lahko ogledate stari del mesta, ki je na dvignjeni vzpetini nad zdajšnjim središčem mesta. Z lokalnim, zgovornim vodičem vam gotovo ne bo dolgčas na uro ali dve dolgem ogledu, hkrati pa se vam bo ob starem svetilniku odprl prelep razgled na morje in pristanišče ob njem

   

Bogato turistično ponudbo sestavljajo številni enodnevni izleti, primerni za vse okuse. Coroa Vermelha je vasica na pol poti do Cabralie in je domovanje tamkajšnjih avtohtonih prebivalcev Pataxojev. Na potepu po glavni in pravzaprav edini uličici se lahko spoznate z njihovo domačo obrtjo in si ogledate majhen muzej, potem pa nadaljujete pot do nekaj večje zgodovinsko pomembne Cabralie. Če se boste podali v  nasprotno smer proti jugu, vas bo najprej pričakala Arraial D'Ajuda.

Gre za  zaščiteno obalno naselje v naravnem okolju na robu ohranjenega tropskega pragozda, glavno značilnost pa zaselku dajejo številni umetniki, ki so se naselili v tem neokrnjenem naravnem prostoru. Do Arraial D'Ajude se lahko iz pristanišča prepeljete  z ladjo. Nekoliko naprej je Trancoso, staro mestece, ki so ga postavili jezuiti in je bilo nekdaj glavno središče za pokrščevanje Indijancev. Cerkev Sv. Janeza Baptista iz 16. stoletja še danes spominja na te dogodke. Obala Trancosa je prav tako posejana z restavracijami, nedaleč stran od njih pa je nudistična plaža.

 
 

Ljubitelje narave bo gotovo pritegnil izlet na koralni greben. Za manj zahtevne bo dovolj že ogled dobro uro vožnje z ladjo oddaljen manjši greben Recife de Fora s površino 17,5 kvadratnih kilometrov, kjer bodo v naravnih bazenih med koralnimi zgradbami preden jih zalije plima lahko opazovali raznovrstno tropsko favno, ali pa Coroa Alta, ki je le 20 minut vožnje iz mesta in značilna po tem, da so korale ne prostem in jih voda nikoli ne prekrije. Bolj zahtevni se bodo lahko odločili za obisk arhipelaga Abrolhos, 52 kilometrov južno od Porto Segura, kjer je možen podvodni ogled s potapljaško opremo, in se obiskovalcu odpira pogled na edinstveni  koralni greben, imenovan po možganih. Koralna struktura je namreč neverjetno podobna zgradbi možganov in kot endemna vrsta obstaja samo na tem koncu sveta.

 

Za ekološko osveščene obiskovalce bo zanimiv ogled Vera Cruza, nad katerim kot naravno dediščino skrbno bdi UNESCO. Gre za izvirni pragozd z raznoliko floro in več kot 300 vrstami ptičev, kar je skoraj polovica od 620 obstoječih vrst. Prvinski in neokrnjeni kotiček je tudi naselje Caraiva (50 km južno od Porto Segura). Vasica z indijanskim prebivalstvom je brez avtomobilov, saj jim ni dovoljen vstop, tamkajšnji prebivalci pa živijo celo brez elektrike. Sami pravijo, da jim dovolj sijeta sonce in luna. Prvotni prebivalci Indijanci vas bodo odprtih rok sprejeli tudi v svojem zaščitenem okolju (rezervatu) komaj nekaj kilometrov iz središča mesta in vam predstavili svoje običaje, obrede, plese, hrano, pridelke in zdravilna zelišča, privlačna pa je tudi bližnja kmetija Mati Tereza z raznovrstnimi brazilskimi drevesi in za nas  eksotičnimi  živalmi,  kot  so  na  primer  lenivec,  mravljinčar  in

 

avtohtone vrste opic. Na kmetiji je še jezero, primerno za kopanje ali vožnjo s kajakom, možno pa je tudi jahanje. Za piko na i je soseda Porto Segura, tretja najlepša plaža v Braziliji Espelho, kar v prevodu pomeni ogledalo. Bistra, čista voda, kokosove palme in mir vzbujajo sanjsko podobo raja na zemlji.

 

PROMETNE  POVEZAVE

POČITNIŠKA  PONUDBA

PONUDBA  NAJEMA  POČITNIŠKIH  HIŠ  
 

NAMESTITEV  IN  RAZVRŠČENOST  PROSTOROV  V  OBEH  HIŠAH

CENE  NAJEMA  HIŠE